Ülkemizin gündemini 2 haftadır hızla artan döviz kurları meşgul etmekte ve yaşanan artışların etkisi aslında fintech kuruluşları için de çok fazla. Bugünkü yazımızda döviz kurunun Elektronik Para ve Ödeme Kuruluş'larına olan etkisinden bahsedeceğiz.
- Artan döviz kurunun Fintech şirketlerine en büyük etkilerinden biri ciroların genellikle TL üzerinden olması.
- Lisanslı Kuruluş'larımızın hedef pazarı bilindiği üzere Türkiye, alınan lisans da zaten Türkiye'de yapılacak olan ödemelere aracılık etmek ve cüzdan hizmeti sunmak. Döviz kurunun TL karşısında değer kazanması şirketlerin bilançolarına TL olarak negatif bir etkisi olmasa bile (TL bazında gelir artışı bile yaşanabilir) USD ve Euro bazında çok büyük hasar vermekte. Sektörde kullanılan teknolojik alt yapıların ve yetişmiş personelin genellikle döviz kuruna bağlı çalışıyor olması aslında Türk şirketlerini zor durumda bırakmakta. Giderlerin döviz kuru ile birlikte arttığını ancak gelirin TL olduğunu düşününce şirketlerimizin TL'nin değer kaybından oldukça fazla etkileneceğini görebilirsiniz.
- İlk maddeye bağlı olan bir diğer sorun ise istihdam sorunu, bu konuda daha önceki yayınlamış olduğumuz yazımızı buradan okuyabiliriniz.
- Tüm Dünya Covid19 salgınında bilindiği üzere evden çalışma metoduna geçmek zorunda kaldı, bazı şirketler tekrar ofislere dönmeye başlamış olsa da genel görüş bir daha çalışanların uzaktan çalışma metodunu tercih edeceği. Uzaktan çalışma aslında şirketlerimiz için öngörülemeyen bir risk oluşturdu, birçok yetişmiş personel artan döviz kurları sebebiyle yabancı şirketlerde 'uzaktan çalışma' ile çalışmaya başladı. Geliri TL olan şirketlerimizin personellerine TL ile maaş ödemesi kaçınılmaz bir durum, bu sebepten yabancı şirketler kendileri için çok uygun olan Türk personelleri çok sık tercih etmeye başlamış durumdalar.
- 2022 yılında bu konunun çok büyük bir problem haline geleceğini RapidPara ekibi olarak öngörüyor ve danışmanlık vermekte olduğumuz firmaları bu konuda sıkça uyarıyoruz. Özellikle İş Geliştirme ve IT personelleri yabancı firmalarda çok kolay iş bulabiliyor, Türkiye'deki maaşlarının 3-4 katı teklifler alabiliyorlar. Bu aslında sadece Fintech kuruluşlarının değil yakın gelecekte tüm Türkiye'nin problemi haline gelecek.
- Gelecek olan yatırımların döviz bazında azalıyor olması.
- Ülkemizin gelecek olan yatırımlara ihtiyacı olması günümüzde her bireyin kabul ettiği bir gerçek. Ancak gelecek olan yatırımlar için de aynı şekilde döviz kurunun artışı istenmeyen bir durum. Gelecek olan yabancı yatırımcı bilançolara döviz bazında bakıyor ve buna göre değerleme yapıyor olacağından dolayı, yatırım konusundaki iştahlarını da kaybediyor olacaklar.
- Hatta ve hatta Fintech şirketlerimizin bazıları hali hazırda yabancı firmalar ile yatırım konusunda görüşmekteydi, son 1 ayda yaşanan döviz kurundaki değişimler sebebiyle görüşmelerin seyri de değişti.
Sonuç olarak, yerli şirketlerimiz için döviz kurunun artıyor olması büyük risk teşkil etmekte. İhracat yapılabilmesi için yetişmiş personellere istihdam sağlanıyor olması gerekirken, bizler elimizdeki personelleri kaybeder pozisyona düşmüş durumdayız.